Merhabalar! Kara Kule serisinin arasında kısa bir hikaye okuyayım dedim ve bunun için Nisan ayından beri sürekli elimin bir türlü gidemediği Karanlıktan Fısıldayanları seçtim. Lovecraft şuan en sevmiş olduğum yazarların etkilendiği ve sanırım biraz geçmişte kalan bir yazar olmuş. Kitabın dili ve üslubu yazılmış olduğu zamanlar hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Stephen King'in korku türündeki kitaplarından farklı olarak daha klasikleşmiş ve nasıl desem? Gündelik dilden King'in kitaplarına nazaran daha uzak oluşu önemli faktor tabi ki. Kitabın içindeki olaydan bahsetmeme ekstradan gerek yok çünkü benim için önemli olan dili ve üslubuydu içerik hakkında tanıtım bültenini şuraya bırakayım: "Profesör Alberth Wilmarth’ın anlattığı, büyük sel sonrasında Vermont civarındaki tuhaf ve ürkütücü olayları konu edinen Karanlıkta Fısıldayan'da, H. P. Lovecraft'ın "bilinmeyenin korkusu"na dair tutkusu kendini yine gösteriyor.
Bölgedeki Akeley çiftliğinde yalnız yaşayıp bu ürkütücü olayları araştıran, esrarengiz Henry Akeley'nin Wilmarth'a yolladığı mektuplarda değindiği korkunç detaylardan ve "gizli ırk" ile ilgili bahsettiklerinden sonra Akeley, geceleri gizli güçler tarafından rahatsız edilir. Bunun ardından Profesör Wilmarth olayları çözmek için Akeley çiftliğine tehlikeli bir yolculuğa çıkacaktır.
Karanlıkta Fısıldayan, Lovecraft'ın yazdığı en uzun metinlerden biri olmasının yanında Cthulhu Mitosu'nun da bir parçası. Bu dehşet dolu eserle kozmik korkuyu iliklerinize kadar hissedeceksiniz."
24 Ağustos 2018 Cuma
16 Ağustos 2018 Perşembe
Yerdeniz Serisi/ Ursula K. Le Guin
Merhabalar! Çok muhteşem ötesi minik bir serinim yorumuyla karşınızdayım. Konunun öncesinde beni en en etkileyen şey çeviri. Böyle mükemmel bir çeviri olmaz ve yazarın dili de kesinlikle çok kuvvetli. Her bir olayın arkası anlam ve mesaj dolu. Efendim adı itibayilyle Yerdeniz olan diyarımızda ejderhalar, cadılar ve büyücüler bulunmaktadır. Büyünün isim üzerinden işlediği bu dünyada cadılar kadın oldukları için büyü sanatlarını öğrenme anlamında düşük görülür ve kendi yetileriyle anca belli seviyede kalırlar. Serimizim ilk üç kitabı Yerdeniz Büyücüsü, Atuan Mezarları ve En Uzak Sahil baş karakterimiz olan Ged'in (Çevik Atmaca) çevresinde gelişir. ardından başka önemli bir olayın tetiklendiği ve geçtiği Tehanu ve Öteki Rüzgarlar gelir. Beşinci kitabımız olan Yerdeniz Öyküleri diyarda zamanında gerçekleşen (uzak ve yakın geçmişteki) bazı olayların kısa kısa öyküler halinde anlatıldığı bir kitaptır. Bu seriyi Christopher Paolini'nin Miras Dongüsü serisine baya benzettim. Herneyse Yerdeniz benim kült favori serilerimin arasına girmiş bulunmaktadır. Benim gibi epik fantastik kitap okumayı sevenlere içtenlikle tavsiye ederim (Özellikle tek ciltlik versiyonu) Benim diyeceklerim Bu kadar herkese iyi okumalar...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)